Federal Almanya’da geçen yıl 131 bin kişi Alman vatandaşı olma hakkini kazandı.

İlk sırada ülkeye sığınmacı olarak gelen Suriyeliler yer almış durumda. 19 bin 100 Suriyeli Alman vatandaşlığana geçti. 12 bin Türk de Alman vatandaşı oldu. Fakay Alman vatandaşlığı standartları çok farklı uygulanıyor. Doğru düzgün almancası işi olmayanlar bir bakmışsınızki Alman vatandaşı olmuş.

Çalışan ve devletten hiçbir yardım almayan, dil belgesi olan, yıllardır Almanya da ikamet eden insanlara ise türlü türlü engeller konularak vatandaşlık verilmiyor. Tabii bunu soran bir merci olmayınca da bu insanların hakkını arayan kimse bulunmuyor. Belgede var tanıkta delilde. İsteyen buyursun.

Federal Almanya’da geçen yıl 131 bin 600 yabancı Alman vatandaşı oldu. Konuyla ilgili Federal İstatistik Dairesi’nden yapılan açıklamada, 2021 yılında Alman vatandaşlığı alan yabancıların sayısının bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20 artışla, 21 bin 700 kişi arttığı vurgusu yapıldı.

Yaşanan artışın ise yarısından fazlası, çok sayıda Suriyelilinin vatandaşlığa geçmesinden kaynaklandığı vurgulandı.

Federal İstatistik Dairesi’nin paylaştığı verilere göre 2021’de 19 bin 100 Suriyeli Alman vatandaşlığına kabul edildi. Bu sayı bir önceki yıla göre neredeyse üç kat artış anlamına geliyor.

Ronanyalılar, Polanyalılar ve İtalyanlar da…

Suriyelilerin ardından 12 bin 200 kişi ile Türkler Alman vatandaşı olan yabancılar sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Romanyalılar 6 bin 900 kişi ile üçüncü, Polonyalılar 5 bin 500 kişi ile dördüncü, İtalyanlar ise yaklaşık 5 bin kişi ile beşinci oldu.

173 farklı uyruk

İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Almanya’da geçen yıl toplam 173 farklı uyruktan insan vatandaşlığa kabul edildi. Vatandaşlık verilenlerin dörtte birini ise Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşları oluşturdu.

Uyum kurslarını tamamlayanlara 6 yılda vatandaşlık

Vatandaşlık verilen Suriyelilerin sayısının yüksek olması, Suriye’deki iç savaştan kaçarak 2014-2016 yılları arasında Almanya’ya sığınanların vatandaşlık koşullarını büyük ölçüde yerine getirmelerine bağlanıyor. Alman vatandaşlığına geçiş koşulları arasında yeterli derecede Almanca bilme, yaşamını idare ettirme teminatı ve en az sekiz yıl Almanya’da yaşıyor olma gibi maddeler yer alıyor. Fakat Alman kurumlarının bu uygulamada keyfi davrandıklarıda görülüyor.

Ancak 2021 yılında vatandaşlığa alınan Suriyelilerin büyük çoğunluğunu (yüzde 81) Almanya’da sekiz yıldan daha az süredir yaşayanlar oluşturdu. Bu kişiler, özel entegrasyon kurslarına katılarak başarılı olanların yararlandığı, altı yılda vatandaşlık edinme hakkından faydalandı. Aklı başında bir hukukcu çıkıp şu soruyu mutlaka muhattapı olan makamlara sormalı: 17 yıldır Almanya’da yaşayan, çocukları Almanya’da doğan ve okuyan, devletten 8 yıldır tek bir cent yardım almayan dil şartını yerine getirmiş, süresiz iş sözleşmesine sahip bir aileyi kazancınız yetmiyor diye vatandaşlığa kabul etmemeyi nasıl açıklıyorlar? Devletten 8 yıldır kurumlardan maddi destek almayan bir ailenin geliri nasıl yetmiyor?